Andra advent..

2010-12-05 @ 10:45:21 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Shit vad tiden springer iväg.
Imorgon är det dryga 2v kvar till julavslutning..och jul... och 1v vecka kvar till Lucia.
Har förlikat mig med tanken att inte delta i Leos 1a lussetåg....typ iaf.
Mina otroligt duktiga kids på jobbet är det bästa substitutet för det.
Fan va de är duktiga!
SÅåå stolt!
Vi har bakat pepparkakor igår.
Leo var med förra året åxå...men var inte riktigt lika deltagande då ;P
Man ska först tryyycka :)
Ååååå va fiiint det blev :)
Resultatet :)
-------------------------------------------------------------------------------------------
Sen har jag hittat en av Leos julklappar :)
Play-mais.
Skitroliga färggranna majs-pluppar...som majspuffar man äter fast i färg. Typ. :)
Helt ofarlig färg och man blöter/slickar på dem för att sätta ihop/bygga med dom.
Får se om han gillar´t. :)
-----------------------------------------------------------------------------------------
Hur mår Jag då?
Joo....rätt ok :)
Bebis växer = jag börjar bli fet.
Pattarna (till frugans lycka) växer ikapp dom med.
Har inte lika ont i dom som med Leo...än... och det är sjukt skönt.
Fan den vintern var INTE rolig..när jag var preggo m Leo. *aj*
Vi har passerat v12 åxå och pustar ut en aning...
Du är i vecka 12

I vissa landsting erbjuds man i vecka 12-14 att göra ett NUPP / KUB-test, vilket innebär att man via ultraljud gör kontroller för att utläsa eventuell förhöjd risk för kromosonskada. Det finns även privata kliniker som erbjuder ultraljud, i Stockholmsområdet finns t ex Ultraljudsbarnmorskornaoch i Malmö finns Emma UltraljudsklinikLäs mer om Ultraljud här. Runt v.12-14 erbjuder många landsting även ett läkarbesök. 

Ditt barn är ca 60mm långt från huvud till stjärt och vikten är omkring 18g. Barnets huvud blir rundare i formen och hon eller han ser mer och mer ut som ett människobarn från topp till tå. De inre organen fortsätter att utvecklas, speciellt hjärnan. Fingrar och tår har delat på sig och skelettet blir allt hårdare. Könsorganen börjar formas i enlighet med fostrets kön. 

Hypofysen som sitter på hjärnans undersida, börjar producera hormoner och stämbanden börjar bildas. Barnet rör sig alltmer i livmodern och kan le, rynka pannan och suga på tummen. Matsmältningssystemet klarar nu att tillgodogöra sig glukos (socker) och navelsträngen transporterar näring och avfallsprodukter mellan moderkakan och barnet.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Om ett tag ska vi på CUB test...så pustar vi förhoppningvis ut lite till... :/
Senast uppdaterad ( 2008-11-23 )

KUB är en kombination av två olika test; nackuppklarning och biokemisk screening. Testet ger cirka 90 % tillförlitlighet när det gäller att diagnostisera Downs syndrom och är helt riskfritt för fostret.

KUB är en förkortning för kombinerat ultraljud och biokemisk screening. Testet består således av två olika prover. Först görs en så kallad biokemisk screening. Genom att ta ett blodprov på den gravida kvinnan kan man mäta förekomsten av två hormon i hennes blod; PAPP-A och fritt ß-hCG. Fem dagar senare utför man en nackuppklarning. Med hjälp av ultraljud mäts bredden på en vätskespalt i fostrets nacke. Ju bredare den är desto större är risken för att fostret har Downs syndrom. Resultatet från de båda testen vägs samman med den gravida kvinnans ålder för att ge en samlad bedömning av hur stor risken är att fostret har en allvarlig sjukdom eller skada.

Tillförlitlighet

Provet ger enbart en uppskattning av hur stor risken är för att den gravida kvinnan ska föda ett barn med allvarlig avvikelse men man kan med 90 % säkerhet fastställa om fostret har en allvarlig avvikelse eller inte.

När görs provet?

Testet kan utföras i vecka 10–13 + 6 dagar. Den biokemiska screeningen kan göras från graviditetsvecka 10 och nackuppklarningen kan tidigast utföras i vecka 11. Den biokemiska screeningen måste göras minst fem dagar innan nackuppklarningen.

-------------------------------------------------------------------------------------------